Flowers Clock

22 Δεκεμβρίου 2010

Προγραμματισμός καθημερινών δραστηριοτήτων




Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες μέσα στη μέρα. Η πολυπλοκότητα και μεγάλη συχνότητα των δραστηριοτήτων μπορεί όχι μόνο να κουράσει τα παιδιά, αλλά και πολύ εύκολα να τα αναστατώσει. Γι' αυτό το λόγο ένας πολύ εύστοχος δρόμος προσέγγισης αυτού του θέματος είναι η προετοιμασία των παιδιών μέσα από κάρτες.  

Μπορεί να υπάρχει μια γωνιά στον προσωπικό του χώρο όπου έχει το ατομικό του πρόγραμμα και κάθε φορά που χρειάζεται να κάνει κάτι, να παίρνει την αντίστοιχη κάρτα και να την βάζει στο πρόγραμμα του. Έτσι, όχι μόνο προετοιμάζεται για το τι θα γίνει στην πορεία, αλλά μπορεί να βάλει σε τάξη τις υποχρεώσεις του.

Οι κάρτες που παρατίθενται είναι απλά ένα παράδειγμα κάποιων καθημερινών δραστηριοτήτων που μπορεί να έχει ένα παιδί στην καθημερινότητά του. Το περιεχόμενό τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες κάθε παιδιού.








20 Δεκεμβρίου 2010

Ποιες δραστηριότητες ευχαριστούν τα άτομα με Αυτισμό;

Τα άτομα με ΔΑΦ απολαμβάνουν συχνά τις ίδιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τα άτομα που δεν πάσχουν από κάποια αναπηρία. Συχνά, τους αρέσει η μουσική, το κολύμπι, η πεζοπορία, το τραγούδι, η ιππασία και άλλες δραστηριότητες. 



Συχνά τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε κάποια δραστηριότητα στην οποία να έχουν γίνει «ειδικοί», θέματα για συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι το δελτίο καιρού, οι διαδρομές λεωφορείων, η γεωγραφία, οι μάρκες αυτοκίνητων, οι αθλητικές ειδήσεις, κ.λπ. Για άλλα άτομα, τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι πράγματα που ερεθίζουν τις αισθήσεις τους, όπως το να βλέπουν το νερό να τρέχει και να χάνεται στην αποχέτευση, να ξεφυλλίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου, να κουνούν ένα κομμάτι σύρμα, να τρίβουν τα χέρια τους σε συγκεκριμένα υφάσματα, κ.λ.π.